9 csapat, 9 hős, 36 lelkes diák

Február másodikán tartottuk idei Hétköznapi hőseink – Írjunk történelmet! projektünk első találkozóját, amelyen a helytörténeti kutatás módszertanával, a képi, digitális dokumentálás kulisszatitkaival és a projektmenedzsment alapjaival ismerkedhettek a résztvevők.

A 2017/2018-as évben második alkalommal vállalta az EMKE–KEMMI, hogy erdélyi lebonyolítója lesz az Emberi Erőforrások minisztériuma által kiírt programnak, s mivel abban az évben jelentősen több (négyszer annyi) csapat kapcsolódott be, mint az előző évben, újra kellett gondolnunk a lebonyolítás mikéntjét. Ekkor alakult ki az a, mint kiderült: jól működő rendszer, amelyhez idén és a jövőben is tartani szeretnénk magunkat.

Az idei programra 10 csapat jelentkezett, ebből egy még az elején visszalépett, így 9 település lelkes diákjával vágtunk neki a „hőskeresésnek”. Sajnos, a kolozsvári Heltai Vendégházban tartott találkozón nem tudott mindegyikük jelen lenni, de a technikának köszönhetően hozzájuk is eljutnak az információk.

Rövid ismerkedés után (amely alatt igyekeztünk legalább a keresztnevét megjegyezni mindenkinek – több-kevesebb sikerrel 🙂 ) Benkő Levente történész, a Művelődés havilap szerkesztője beszélt arról, hogy milyen kritériumok alapján érdemes kiválasztani a kutatni kívánt személyt, valamint mik azok az általános szempontok, amelyeket követni érdemes a kutatáskor, a dolgozat felépítésekor.

DSC_8745
Benkő Levente

Varga-Mihály Márton jelenleg rádiós, volt televíziós szerkesztő és műsorvezető a fényképes és videós dokumentáláshoz nyújtott segítséget. Megtudhatták a résztvevők, hogy hogyan kell úgy képet szerkeszteni (főleg a videóknál), hogy ne érezzük azt, valamelyik oldalra „borul” a kép, vagy hogyan érdemes a vágásokat lefedő képeket elkészíteni.

DSC_8751
Varga-Mihály Márton

Mindketten kiemelték, hogy mindig készüljön külön hangfelvétel is, s azt nagyjából a belépés előtt kell bekapcsolni, majd szinte az utcán kikapcsolni, hiszen a legérdekesebb információk sokszor az ilyen átmeneti időkben hangzanak el. Van, aki a kamerától megijed, de a hangfelvételtől nem zárkózik el, ezért is fontos a diktafon (illetve telefon) használata. Természetesen, mindig jelezni kell, hogy felvétel készül, de nem kell túlságosan szemérmesnek lenni, ahogy Benkő levente fogalmazott: ha kidobnak az ajtón, menjetek vissza az ablakon!

A délutáni munka Széman Emese Rózsa projektkoordinátor rövid előadásával kezdődött, melyben a projekttervezés alapjaiba vezette be a csapatokat. Bár ez viszonylag jól körülhatárolt munka, kevés elágazással, érdemes előre megtervezni a lépéseket, és főként kitűzni a határidőket. Ez utóbbira már csak azért is nagy szükség van, hiszen van a programnak magának közös, mindenkire érvényes határideje, amelyhez az összes csapatnak tartania kell magát. Erről és részletesen a követelményekről is hallhattak még az előadásban, s néhány megvalósítási ötlettel (pl. Facebook-oldal indítása a kiválasztott hős népszerűsítésére) is gazdagodtak.

DSC_8760
Folyik a lázas ötletelés

Ez követte a bő két és fél órás műhelymunka, amelyen a csapatok elkezdték a konkrét munkát: megtervezték a kutatás menetét, ötleteltek a megkeresendő személyeken, felkeresendő helyeken. Mindezt a két oktató, Benkő Levente és Varga-Mihály Márton segítette, akik külön-külön odaültek mindegyik csapathoz, hogy immár személyre szabott ötleteket, eligazítást adjanak.

A jól megérdemelt vacsora előtt minden csapat egy-két szóval bemutatta a választott hősét, így megtudtuk, hogy tanító, tanár, helytörténész, orvos, mesemondó is akad a választott személyiségek között.

A második találkozót, melyen a már kétharmadig, háromnegyedig kész munkákat mutatják be a csapatok, melyeken a helyszínen kapott javaslatok szerint még dolgozhatnak néhány hetet, május 18-án szervezzük, ugyancsak Kolozsváron. 

Jó munkát kívánunk, és kíváncsian várjuk a kutatás eredményét!

Hozzászólás