Magyarlapád (Fehér)

Sipos Ferenc, Magyarlapád Szikra Ferkója

A csapat tagjai a hétköznapi hőssel

Hétköznapi hősünk, Sipos Ferenc, 1962. február 27-én született Magyarlapádon.

Magyarlapád Fehér megyében, Nagyenyedtől 10 kilométerre fekvő, szinte teljes mértékben magyarlakta, református falu. Leginkább templomáról, népi kultúrájáról és a bortermesztésről híres.
A falu egy olyan közösség élettere, amely tevékenyen éli mindennapjait. A közösségi célok megvalósítása érdekében nem egyetlen ember munkálkodik, hanem közös erőfeszítés eredményeképpen történik előrelépés a falu életében.

Ennek okán nehéz volt számunkra egyetlen személyt kiemelni a sok aktív lakos közül, de több érv is szólt a döntésünk mellett. Sipos Ferenc helyi vállalkozó, a Biomilk tejfeldolgozó üzem vezetője. 2009 óta főgondnok és presbiter a Magyarlapádi Református Egyházközségben. Ugyanakkor a Pirospántlikás Együttes és a hozzá közel lévő táncegyüttes alapítója, illetve az Etnika Kulturális Alapítvány elnöke.

Egyik legnagyobb megvalósítás közösségi szinten, hogy az egyházzal és a magyar kormánnyal együttműködve 2016-ban megépült a Szórványkollégium, amelynek célja az volt, hogy elősegítse az anyanyelven való tanulást. I−VIII. osztályos diákok vannak itt elszállásolva, akik ingyenesen étkeznek, és állandó felnőtt felügyelet alatt vannak. 20-25 állandó bentlakója van, akik délután néhány lapádi gyerekkel együtt étkeznek és tanulnak. A nevelők gondoskodnak arról, hogy iskolai teendőiket a tanórák után megfelelően elvégezzék. A kollégium fő támogatója a magyar állam.

Dolgozatunkban röviden ismertettük Magyarlapádot, a hősünket, illetve próbáltunk arra rávilágítani, hogy interjúalanyaink (Sipos Ferenc munkatársai, barátai, ismerősei) hogyan látják őt. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a közös értékrend (a jövő generáció nevelése, vallás, nemzeti öntudat) szoros kötelék a közösség életében.

Sipos Ferenc Magyarlapád Szikra Ferkója, mivel aktív a közösségi szerepvállalásra és a tettek embere.

Készítették:
Kiss Borbála, Szabó Dávid, Turzai Zoltán

Szakmai irányító:
Kovács Kinga Tünde

A teljes dolgozat, valamint a kisfilm megtekinthető az EMKE székházában. A dolgozatok szerkesztett szövege megjelenik a Művelődés c. folyóiratban. A projekt kisfilmjei, válogatás után, részletekben helyet kaphatnak a Román Televízió kolozsvári szerkesztőségének magyar adásában.


RO

în curând


EN

soon