Szilágybagos (Szilágy)

Birtalan Józsi, a nótafa

Szilágybagos (románul Boghiș), a Szilágyság ragyogó gyöngyszeme. Földrajzi elhelyezkedését illetően, ahogy a hősünk is megénekli: „Ez a Bagos szép helyt vagyon” a Berettyó és a Jáz patak összefolyásának lapos árterületén, a Réz-hegység és a szilágysomlyói Magura között található.

Első feljegyzésekben, a Váradi Registrumban 1204-ben, Bogus néven szerepelt a falu. Azonban a 20. század második felében a gyógyvizű fürdője miatt látogattak sokan a településre. Fel sem figyeltek az itt rejlő kulturális és zenei életre. Pedig a környék falvai közül itt hoztak létre legkorábban énekkart 1856-ban, Harmónia néven. A 20. század elején amatőr műkedvelő színjátszó és táncot kedvelő fiatalokról is találunk feljegyzéseket a Szilágybagosi Református Egyház levéltárában. Kezdetben a muzsikusok a falu „válogatott cigánylegényeiből” kerültek ki, majd a zenére érzékeny bagosi magyar legények is hegedűt, brácsát, nagybőgőt és tangóharmonikát ragadva beálltak a cigányzenészek mellé muzsikálni.

A 21. században a szilágybagosi zenész Birtalan Józsi (szül. 1955-ben Szilágybagoson), akit úgy emlegetnek, hogy ő a Felső-Berettyó mente legtöbb népdalt és magyar nótát ismerő embere. Ezért választottuk őt a Hétköznapi hőseink – Írjunk történelmet! projekt 2022-es egyéniségének.

Birtalan József, a bagosi nótafa, falunk egyik, ha nem a leghíresebb szülöttje, aki hatalmas eredményeket ért el mind zenei pályafutása alatt, mind kulturális és közösségépítő tevékenységei folyamán. Verseket is ír, valamint játszik furulyán, klarinéton, szaxofonon, gitáron, nagybőgőn, de minden keze ügyébe kerülő hangszert szívesen kipróbál és a kezdeti próbálkozások után, hamar megtalálja az adott hangszeren való játszás technikáját. Zenei lenyomata mélyen megmarad a falunk történelmében és sok fiatalt ő indított el zenei karrierjében. Mesébe illő életutat járt be, a legkisebb gyermekként a legtöbbet érte el, de ezeket az eredmények családja és barátai támogatása nélkül nem valósulhattak volna meg. Nótáival minden ember szívébe belopta magát, így elnyerve tiszteletüket és szeretetüket. Reméljük még sokáig velünk lesz, hogy fejleszthesse a falunk közösségét és bátorítsa a fiatal feltörekvő nótafákat.

Készítették:
Antal Krisztián Kristóf (szilágysomlyói Simion Barnutiu Elméleti Líceum IX. osztály), Antal Anett Antónia (szilágysomlyói Simion Barnutiu Elméleti Líceum X. osztály), Fekete Dávid (szilágysomlyói Simion Barnutiu Elméleti Líceum XI. osztály)

Szakmai irányító:
Birtalan Beáta Erzsébet, a Szilágybagosi Bánffy Kulturális Egyesület alelnöke

A teljes dolgozat, valamint a kisfilm megtekinthető az EMKE székházában. A dolgozatok szerkesztett szövege megjelenik a Művelődés c. folyóiratban. A projekt kisfilmjei, válogatás után, részletekben helyet kaphatnak a Román Televízió kolozsvári szerkesztőségének magyar adásában.


RO

în curând


EN

soon