Székelykövesd (Maros)

Kövesdi Kiss Ferenc – a Mezőség Orbán Balázsa

A Kövesdi Kiss Ferenc – a Mezőség Orbán Balázsa című tanulmány célja, hogy emléket állítson Kövesdi Kiss Ferencnek, akinek élete és munkássága is szorosan összefonódott szülőfalujával, Székelykövesddel, és tágabb hazájával, a Székely-Mezőséggel.

Tanulmányunk első részében kísérletet teszünk a Mezőségnek mint tájegységnek a rövid bemutatására. Földrajzi határait, elhelyezkedését, változó domborzatát, történelmi vonatkozásait, nevének eredetét vizsgáljuk. Majd a Mezőségen belül elhelyezzük a Székely-Mezőséget, amelynek része Székelykövesd is.

A tanulmány második része Kiss Ferenc életét, munkásságát, elismeréseit és utolsó éveit mutatja be. Célunk összefoglalni, megörökíteni személyiségét, tevékenységeit. Dolgozatunkban felhasználjuk saját vallomásait, a kortársaival készített interjúkat, valamint a róla született cikkeket, sajtóanyagokat. A székelykövesdi születésű költő, pedagógus, helytörténeti író nagy szolgálatott tett a Mezőség magyarjainak: segített a szórványságban élő magyaroknak megtartani templomukat, iskolájukat, megőrizni a magyar nyelvet és kultúrát. Néptánccsoportok, kórusok vezetése, találkozók szervezése, művelődési és gazdasági előadások, számtalan megjelent cikk, verseskötet és monográfia fémjelzik életútját.

Ez a tiszta, küzdő szellemű ember igazi példakép az utókor számára, élő legenda, méltán viseli „a népoktatás lámpása”, „nemzetmentő apostol” címeket. Jelen tanulmány legyen az iránta érzett tisztelet, az elismerés, a hála lenyomata.

Készítették:
Bartha Bálint, Máthé Sára, Román Alexandra Vanda, Tőkés Gergő Áron

Szakmai irányító:
Ráduly Csongor Attila

A teljes dolgozat, valamint a kisfilm megtekinthető az EMKE székházában. A dolgozatok szerkesztett szövege megjelenik a Művelődés c. folyóiratban. A projekt kisfilmjei, válogatás után, részletekben helyet kaphatnak a Román Televízió kolozsvári szerkesztőségének magyar adásában.


RO

în curând


EN

soon